2020-03-20 16:04:08

OBRAĆANJE RAVNATELJICE

Poštovani roditelji!

Prošao je prvi tjedan nastave na daljinu, tj. online nastave. Vjerujem da imate puno pitanja i da ste nailazili na poteškoće prilikom pristupanja sustavu.

Želim s Vama podijeliti neka razmišljanja i savjete s kojima se možete i ne morate složiti.

1) Ovo nije nastava kod kuće koja postoji u nekim zemljama i gdje je takav oblik nastave izbor roditelja. Ovo je izvanredna situacija koja pogađa cijeli svijet. No, treba imati na umu da smo svi zajedno u ovoj nesvakidašnjoj situaciji te da strpljenjem, međusobnom komunikacijom i razumijevanjem možemo savladati većinu prepreka.

2) Vi jeste i oduvijek ste bili glavni odgajatelj/učitelj svojoj djeci. Zadatak koji se nalazi pred Vama nije nimalo lagan, ali vas želim ohrabriti. Ne brinite se! Vaš zadatak nije preuzeti posao školskog učitelja/učiteljice u ovoj situaciji, nego pružiti podršku svojoj djeci te ih podsjetiti na važnost obrazovanja u kakvom god obliku se ono odvijalo. Vaš zadatak je da pomognete djeci stvoriti dnevni raspored. Uspostavljanjem rutine djeca uspješnije usvajaju nastavne sadržaje te im ista pomaže u organiziranju školskih aktivnosti koje moraju izvršiti. Ako se upustite u avanturu poučavanja djece, budite svjesni da djeca uče i reagiraju drugačije kada ih poučavaju roditelji, nego kada ih poučavaju učitelji. Ali, ne zaboravite, vrlo vrijedno učenje je i kuhanje, igra Lego kockama, igra na zraku pa čak i dosada iz koje se mogu izroditi najkreativnije ideje.

3) Znam da velika većina Vas radi i ima svoje radne obveze. Iskoristit ću priliku i zahvaliti svima koji rade u zdravstvu, prodaji, prijevozu i svim ostalima koji u ovoj situaciji podnose  žrtvu izlažući se riziku. Vjerujem da među vama ima onih koji imaju više djece različite dobi. U takvoj situaciji može biti izuzetno frustrirajuće i stresno sve uskladiti, a čini se i nemoguće.  Da Vas utješim, ne morate! Ne morate glumiti „superheroje“ koji pokušavaju nemoguće. Imajte na umu da većinu zadataka i aktivnosti koji su zadani u virtualnim učionicama Vaša djeca mogu samostalno obavljati. Učitelji/ce i stručna služba se maksimalno trude da nam svima bude lakše. Za sve nas je ovo iznenadna situacija za koju smo se pripremali kroz samo nekoliko dana, ali svakodnevno i kontinuirano promišljamo i radimo na poboljšanju i olakšavanju nastave na daljinu.

4) Fleksibilni smo s izvršavanjem zadataka učenika. Predmetni učitelji će svaki dan do 09:00 sati postaviti zadatke, a učenici mogu zadatke izvršiti tijekom dana. Učiteljice razredne nastave nakon što odgledaju HRT3 Školu na trećem, s roditeljima komuniciraju putem WhatsApp grupa i e-mailova i šalju zadatke. Svaki će učitelj organizirati nastavu na način kako je to najbolje za njegove učenike i javiti Vam načine izvršavanja zadataka. Nemojte uspoređivati način održavanja nastave na daljinu i pitati se zašto se načini razlikuju od učitelja do učitelja. Načini se poučavanja i inače razlikuju jer se učitelji prilagođavaju svom razredu i svakom učeniku ponaosob. No, potrudit ćemo se ipak neke načine uskladiti.

6) Za sva pitanja i nedoumice uvijek se možete obratiti svojim razrednicima koji će Vam rado pomoći, no imajte na umu da je taj dan, vjerojatno, još nekoliko roditelja/učenika zatražilo pomoć pa Vas molimo za strpljenje. Ako trebate kontaktirati Školu, to možete učini putem e-maila:ured@os-aaugustincica-zapresic.skole.hr -  sustav  CARNET često pada zbog čega e-pošta iz domene @skole.hr trenutno pa je moguće da Vam možda ne odgovorimo odmah i molimo Vas za strpljenje

ili telefonskim pozivom na moj broj mobitela 091/4464400, radnim danom (ponedjeljak-petak) u vremenu od 10:00 do 12:00 sati.

Čuvajmo svoje zdravlje i zdravlje ljudi oko sebe. Budimo pozitivni u razmišljanju i odgovorno se ponašajmo!

Ovaj period bit će iznimno težak za sve, ali vjerujemo da ćemo iz ove situacije, uz zajedničku podršku i suradnju, izaći bogatiji za novo iskustvo!

Hvala Vam na razumijevanju, suradnji i strpljivosti!

Danijela Adžijević, ravnateljica OŠ Antuna Augustinčića


Osnovna škola Antuna Augustinčića Zaprešić